Sunday, September 27, 2015

KELAS BULAN OKTOBER 2015


[ KELAS PUDING HANTARAN ]


Tarikh : 3hb Oktober, 2015 ( Sabtu )
Masa : 10 pagi
Lokasi : Kelana Jaya, PJ ( berhampiran Kompleks Tabung Haji / Paradigm Mall )
Yuran : RM220 ( termasuk acuan utk bunga )
Deposit : RM100 ( Baki bayar masa kelas )
Cara Daftar : WhatsApp/ Telegram / SMS ke talian 012-271 7622 utk reserve seat. Terhad kepada 4-5 peserta utk setiap sesi.


> > Peserta akan membuat SEBIJI puding secara hands-on beserta dekorasi dan hasilnya akan dibawa pulang.....
================================================


[ KELAS BAKUL PASTRY & TART NENAS BENTUK BUAH2AN ]

Tarikh : 4hb Oktober, 2015 ( Ahad )
Masa : 9.30 pagi
Lokasi : Kelana Jaya, PJ ( berhampiran Kompleks Tabung Haji / Paradigm Mall )
Yuran : RM350 ( Kelas bakul & tart )
RM200 ( Kelas Tart Buah shj )
Deposit : RM100 ( baki bayar masa kelas )
Cara Daftar : WhatsApp/Telegram/SMS ke talian 012-271 7622 utk reserve seat. Terhad kpd 4 peserta setiap sesi.

> >  Peserta akan membuat sebiji bakul pastry/35 biji tart nenas bentuk buah-buahan secara hands-on dan hasilnya akan dibawa pulang.....
================================================




[ KELAS SUGAR BOX ]


Tarikh : 10 Oktober, 2015 ( Sabtu )
Masa : 9.30 pagi
Lokasi : Kelana Jaya, PJ ( Berhampiran Kompleks Tabung Haji / Paradigm Mall )
Yuran : RM350 ( FREE 1 cutter/acuan bunga )
Deposit : RM100 ( baki bayar masa kelas )
Cara Daftar : WhatsApp/ Telegram/ SMS ke talian 012-271 7622 utk reserve seat. Terhad kepada 5 peserta utk setiap sesi...


> > Peserta akan membuat SEBIJI sugar box saiz BESAR & 2 BIJI sugar box saiz mini. Peserta juga akan ditunjukkan cara2 membuat 3-4 jenis bunga gumpaste (simple) utk hiasan. Semua hasil akan dibawa pulang oleh peserta...
================================================

 

[ KELAS PREMIUM DROP COOKIES - 7 JENIS ]

Tarikh : 17 Oktober, 2015 ( Sabtu )
Masa : 10 pagi
Lokasi : Kelana Jaya, PJ ( Berhampiran Kompleks Tabung Haji/ Paradigm Mall )
Yuran : RM250
Deposit : RM100
Cara Daftar : WhatsApp/ Telegram/ SMS ke talian 012-271 7622 utk reserve seat.


> > Kelas akan dijalankan secara group hands-on. Resepi-resepi; Rich Choco Chips, Almond Dark Choco, Peanut Butter Cookies, Treasure Hunt Cookies, Pistachio Delight, Red Velvet, Cranberry Walnut.

================================================





[ KELAS KEK PART I ]


Tarikh : 18 Oktober, 2015 ( Ahad )
Masa : 9.30 pagi
Lokasi : Kelana Jaya, PJ ( berhampiran Kompleks Tabung Haji/Paradigm Mall )
Yuran : RM300
Deposit : RM100 ( baki bayar masa kelas )
Cara Daftar : WhatsApp/Telegram/ SMS ke talian 012-271 7622 utk reserve seat.


> > Kelas akan dijalankan secara semi hands-on. Sesuai utk beginner, selain resepi kek, juga akan diberikan resepi Lemon Curd, Karamel Gula Melaka, Strawberry Compote, Swiss Meringue Buttercream, Nutella Choc Ganache serta cara-cara membuatnya ( demo).

Set Hantaran Pastillage / Sugar Box




Musim orang kahwin kembali lagi.. kejap je masa berlalu kan. Dah menghampiri ke penghujung tahun lagi kita ni. Beberapa hari lagi dah nak masuk ke bulan Oktober. Maknanya makin banyak lah org buat kenduri kahwin sepanjang November & December nanti.

Segala persiapan utk majlis perkahwinan anda dah siap ke? Hantaran2 gojes utk di letakkan di atas dulang-dulang pahar tu dah lengkap semuanya? 

Kalau masih ada lagi yang belum lengkap, apa kata tengok-tengok produk kami yang kebabom ni.... Produk hantaran kami yang ini adalah salah satu killer produk kami sekarang ni. Cer scroll ke bawah, banyak contoh2 set-set hantaran gojes ni saya lampirkan di entry kali ini. Semuanya bagi memudahkan anda utk melihat contoh-contoh sedia ada tanpa perlu membuka banyak sangat link kat blog ni ...

Oh ya... dah membebel panjang-panjang, lupa pulak nak bagitau nama set hantaran ni.... Nama set hantaran ni Sugar Box.... or kalau nama panggilan di negara-negara Barat, ianya dikenali sebagai Pastillage. Pastillage Box...



Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom


Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom

Haaaa nampak dah kan beberapa contoh Sugar Box / Pastillage Box tu . Macam mana, cantik tak.. lain dari yang lain kan.... Sugar Box / Pastillage Box ni boleh diisi dengan apa-apa manisan yang sesuai. Sebagai contoh utk produk-produk kami ni, kami lengkapkan dengan isian Tart Nenas Bentuk Buah-buahan atau Coklat Oreo Bride & Groom. Anda boleh pilih yang mana berkenan antara dua tu... 

Jom jamu mata lagi dengan contoh-contoh yang lain pulak....

Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom

Oh ya, mesti ada yang tertanya-tanya apa sebenarnya Sugar Box / Pastillage Box ni kan... rasa macam confused lagi ye... Ok... Pastillage / Sugar Box ni sebenarnya dibuat dari 90% adunan gula beserta bahan-bahan lain. Nama pun dah SUGAR BOX kan sah-sah lah diperbuat daripada gula. Adunan pastillage / sugar box ni lebih kurang sama je mcm kita nak membuat adunan fondant tu. Cuma ada sejenis bahan yang kita letak dipanggil CMC utk menjadikan adunan gula tu tadi mengeras seterusnya ianya akan kukuh bila dibentuk menjadi seperti kotak.

Pernah dengar gumpaste tak? Haaa pastillage ni lebih kurang jugak lah macam gumpaste tu, cuma tekstur pastillage ni lagi cepat mengeras berbanding dengan gumpaste tu. Bermakna, selepas kita adun bancuhan pastillage ni, ianya tidak boleh didedahkan pada suhu terbuka... sepanjang masa haruslah disimpan di dalam bekas kedap udara ataupun ditutup dengan kain lembap ketika kita sedang membentuk adunan ini menjadi bentuk-bentuk yang kita ingini... 

Jom tengok sikit lagi contoh-contoh yang ada. Contoh-contoh yang saya lampirkan di sini adalah tempahan dari pelanggan-pelanggan kami sebelum ni.... 

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 16pcs Chocolate Oreo Bride & Groom

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Pastillage Box / Sugar Box with 50 pcs Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

So far macam mana... ok tak. Dah ada ke yang berkenan di hati tu.. hehehe.... Oh ya, Pastillage Box / Sugar Box ni pun boleh dibuat penutup. Macam contoh kat bawah ni... ada beberapa contoh yang saya lampirkan di sini mempunyai penutup. Tapi kebanyakkan pelanggan-pelanggan kami buat tempahan tanpa penutup sebab mungkin nak bagi nampak isi yang di masukkan ke dalamnya tanpa perlu membuka/menutupnya beberapa kali kan... Sebab Pastillage Box / Sugar Box ni nanti akan diletakkan di dalam kotak transparent, so klu tanpa penutup blh nampak lah isinya kan ...tu sebab agaknya ramai yang tempah tanpa penutup. Mungkin juga faktor harga memainkan peranannya jugak hehehe.. sebab harga yang berpenutup ni mahal sikit ;) 





Contoh Pastillage Box / Sugar Box berpenutup ni tak banyak sangat sebab memang tak ramai yang tempah. Ramai yang suka tanpa penutup .... Ok, kat bawah ni ada lagi beberapa contoh Pastillage Box / Sugar Box . Tapi kosong, tanpa isi apa-apa... Kalau suka yang macam ni pun boleh.. tempah yang kosong sahaja & anda semua boleh isi dengan apa-apa jua jenis manisan ke dalamnya. Tapi kena manisan yang kering, tak boleh jenis yang basah... sebab kalau Pastillage Box / Sugar Box ni terkena air, ianya akan lembik semula & teksturnya menjadi tidak stabil seterusnya roboh.... 








Itulah beberapa contoh Pastillage Box / Sugar Box yang sempat saya lampirkan di sini utk entry kali ini. Macam mana... ok tak? Suka tak kalau ianya menjadi salah satu daripada set dulang hantaran anda. Pastillage Box / Sugar Box ni bukan sahaja sesuai untuk majlis perkahwinan, utk majlis pertunangan pun boleh... malah kalau nak dijadikan hadiah pun sesuai juga .. 

Yang bestnya lagi, Set Hantaran Pastillage Box / Sugar Box ni boleh dipos. Dah banyak dah kami pos ke serata pelusuk tanahair hehehe.. Alhamdulillah, jangan risau ye... ianya Insha ALLAH akan sampai ke tangan anda dengan baik & selamat kerana kami menggunakan packaging khas utk membalutnya bagi mengelakkannya daripada rosak atau pecah. 

Ok lah.. itu lah serba sedikit penerangan tentang produk meletop kami ketika ini, Pastillage Box / Sugar Box ... jika ada lagi sebarang pertanyaan boleh lah hubungi kami ye... Untuk sebarang pertanyaan lanjut & tempahan, ini talian hotline kami ;) ... 012-271 7622  boleh SMS, WhatsApp, Telegram ...

Bagi anda yang ada Instagram, juga boleh follow kami di @ymychocolicious_crafts ...

Sehingga bertemu lagi di lain entry.... terima kasih semua kerana sudi membaca sehingga habis :) 


Thursday, August 20, 2015

HANTARAN & DOORGIFT TART NENAS BENTUK BUAH-BUAHAN

Apa khabar kepada pembaca & visitor blog ini.... Terima kasih kerana sudi singgah ke blog saya . Mungkin menjumpai blog ini melalui Google Search atau mungkin juga singgah dari my FB Page atau mungkin juga salah seorang follower/pelanggan saya. Walau dari mana sekalipun anda mengetahui kewujudan blog saya ini, terima kasih diucapkan kerana sudi singgah :) 

Kalau entry yg lepas, saya berkongsi maklumat tentang Set Hantaran Bakul Pastry DI SINI , entry kali ini saya ingin berkongsi pula mengenai satu lagi KILLER PRODUCT kami sejak 2012 yg lalu... Iaitu Tart Nenas Bentuk Buah-buahan. 



Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ini sesuai untuk dijadikan Hantaran Perkahwinan mahupun Hantaran Pertunangan. Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ni memang sentiasa PANAS, sentiasa ada order setiap minggu, Alhamdulillah... Bila tiba musim perkahwinan, lagi lah rancak production utk tart nenas unik & comel ini.

Okey, tak nak berceloteh panjang lebar sangat, di sini saya ingin menawarkan set Hantaran Tart Nenas Bentuk Buah-buahan kepada anda yang ingin menempahnya utk Hantaran Pertunangan atau Hantaran Perkahwinan. Selain dalam set Bakul Pastry yang saya kongsikan dlm entry yang lalu , kami juga menawarkan di dalam kotak hadiah 35 pcs.




Inilah alternatif kedua hantaran Tart Nenas Bentuk Buah-buahan yang boleh anda tempah selain di dalam Bakul Pastry tu. Dengan bajet/harga yang lebih minima, tempahan ini juga boleh dipos. Kami menggunakan perkhidmatan kurier servis Gdex untuk mengepos produk-produk kami.

Jika anda berada berdekatan dgn Kelana Jaya, Petaling Jaya & sekitar Lembah Kelang , anda juga boleh mengambil sendiri tempahan yang dibuat direct di premis kami di Kelana Jaya, PJ (berdekatan Kompleks Tabung Haji/Paradigm Mall) . Alamat penuh akan kami berikan setelah tempahan disahkan.

Oleh itu, kepada yang berminat untuk menempah set hantaran Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ini, boleh lah menghubungi kami di talian 012-271 7622 (WhatsApp/SMS).

Selain dijadikan hantaran, kami juga menerima tempahan Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ini untuk dijadikan doorgift perkahwinan atau apa jua majlis keraian. Insha ALLAH, saya akan berikan maklumat & contoh packaging yang kami tawarkan utk doorgift di dalam entry akan datang ye ;) ... 

Oh ya, sebelum terlupa, kami juga membuka kelas baking kpd anda yang berminat utk mempelajari cara-cara & teknik membuat tart nenas unik & comel ini. Kebiasaannya, kami akan memaklumkan/mengemaskini jadual kelas-kelas baking di FB PAGE kami, termasuk jadual kelas Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ini. Jadi kepada yang berminat boleh lah LIKE FB Page kami supaya anda tidak ketinggalan/terlepas dengan tarikh-tarikh kelas baking kami yang akan datang.

Sekian dulu utk kali ini.. Insha ALLAH bersua lagi di entry akan datang.... Jgn lupa hubungi kami ye untuk membuat tempahan :) ..... Wassalam 



Friday, August 14, 2015

Set Hantaran Bakul Pastry & Tart Nenas Bentuk Buah-buahan

Apa khabar semua..... kembali lagi di sini. Mulai dari sekarang, saya akan cuba sedaya upaya untuk memasukkan sekurang-kurangnya 1 entry sehari. Mudah-mudahan perancangan ini dipermudahan olehNYA. Kerana saya akan menghidupkan kembali senario berblogging seperti dulu walaupun dah banyak sangat media sosial terbaru ketika ini. Walaubagaimanapun blogging masih lagi relevan utk saya memasarkan produk-produk saya secara online. 

Ok.. tak nak berceloteh panjang lebar sangat, hari ni saya nak share #killerproduct saya. Produk ini telah mula saya tawarkan kepada pelanggan-pelanggan YMY Chocolicious & Crafts pada pertengahan tahun 2012 & ianya masih lagi mendapat tempat di hati para pelanggan kami. 

Ini dia set Hantaran Bakul Pastry & Tart Nenas Bentuk Buah-buahan. Set Hantaran yang masih mengekalkan ciri-ciri 'ala tradisi' .. Bakul tu kalau sekali pandang nampak macam bakul rotan yg dijual di kedai-kedai kraftangan tu kan... tapi sebenarnya ianya diperbuat daripada adunan doh pastry. Dan semestinya boleh dimakan ;) ... 






Tart Nenas... siapa yang tidak kenal dengan tart nenas... sejenis cookies yang boleh dikategorikan sebagai cookies/biskut tradisi yang popular sejak berzaman dulu. Seiring dengan peredaran zaman & daya kretiviti terkini, maka terhasillah tart nenas bentuk buah-buahan. Ianya diperbuat daripada adunan tart nenas dan dibentuk dengan kreatif menjadi seperti buah-buahan. Bentuk buah-buahan yang ada antaranya seperti Manggis, Mangga, Strawberry, Epal, Jambu Air, Oren & Labu. 

Berbalik kepada bakul pastry tadi, ketika nak membuat tempahan, ramai yang bertanya kepada saya, 'Boleh makan ke bakul tu...' Jawapannya, 'Boleh...' kerana seperti yg saya jelaskan dari awal tadi, ianya diperbuat daripada adunan doh pastry. Tengok beberapa gambar di bawah ni... inilah antara proses pembuatan bakul pastry ni.



Ini bahagian bakulnya... proses menganyam... 


Ni yang dah siap dianyam sepenuhnya. Nampak berkilat kan? Berkilat sebab telah disapukan dengan kuning telur, kira2nya mcm sapu 'varnish' lah .. hehe ;) 


Haaaa yg ni pulak...apa tu? Sekali pandang mcm tocang rambut plak kan... Yg ni part tangkainya. Tangkai dan body bakul tu dianyam berasingan... 



Begitulah serba sedikit proses nak membuat bakulnya. Selepas siap dianyam dengan sempurna dan teliti, kita akan bakar bakul tu dalam oven dengan suhu yg sederhana antara 140-150 darjah selsius selama lebih kurang 4 jam... Ye, saya ulang... 4 jam :) . Lama kan? Memang lama, ini kerana untuk memastikan bakul/pastry betul2 masak di bahagian luar dan dalamnya.

Satu lagi pertanyaan yang sering diajukan bakal pelanggan kepada saya adalah dari segi ketahanan bakul & tart bentuk buah-buahan ni. Ok, untuk pengetahuan semua, bakul pastry ni , jika kita rasa sayang nak makan.. boleh dijadikan perhiasan & ianya boleh tahan sehingga setahun (bergantung cara penyimpanan) . Kalau bakul ni di simpan di dalam kotak lutsinar atau almari 'display' di rumah kita tu, boleh tahan sehingga setahun. Kalau terdedah macam tu je, mungkin kurang sikit lah, kurang2 pun dalam 6 bulan pun tahan lagi.. tak rosak bakul tu, sebabnya.... kita dah bakar bakul tu selama 4 jam.... jadi anda semua tak perlu risau lah ye.

Untuk tart nenas bentuk buah-buahan pulak... ianya boleh bertahan selama 3 bulan. Simpan elok2 dalam bekas kedap udara, Insha ALLAH tahan sehingga 3 bulan... saya tidak menggunakan sebarang pengawet untuk produk-produk saya. Hanya dengan membakarnya dengan cukup sempurna, sudah cukup untuk membuatkan tart tu tahan sehingga 3 bulan...

Bila bercakap soal harga pula.. saya mengenakan harga yang mampu milik. Bersesuaian dengan kerumitan utk membuat bakul pastry & tart nenas bentuk buah-buahan tersebut. Nampak mudah je nak membuatnya, tapi sebenarnya mengambil masa yang agak lama juga, maklumlah bakul tu perlu dianyam dengan kemas & tart tu pula perlu dibentuk satu persatu secara manual tanpa menggunakan acuan.. ye, saya ulang.. manual..TAK ADA ACUAN ;) ... 

So, kepada yang masih mencari hantaran unik utk majlis pertunangan atau perkahwinan anda, boleh lah tempah set Hantaran Bakul Pastry & Tart Nenas Bentuk Buah-buahan ni ye... Set ini boleh dipos ke seluruh Malaysia termasuk Brunei & Singapore juga. Kami menggunakan khidmat kurier servis Gdex. Hubungi saya di talian 012-271 7622 (WhatsApp/Telegram/SMS) untuk sebarang pertanyaan lanjut atau tempahan. 

Bagi pelanggan di sekitar Kelana Jaya, Petaling Jaya, Subang Jaya, Puchong, Kuala Lumpur (Lembah Kelang) yg berdekatan, anda boleh ambil sendiri di premis saya di Kelana Jaya... oh ya, saya tak buat sebarang penghantaran/ COD ye .. ;) 

Sehingga bertemu lagi di lain 'entry' .. Wassalam 

#YuMmYlicious
#BakulPastry
#TartNenasBentukBuahBuahan
#HantaranTunangKahwin


Tuesday, August 11, 2015

Hantaran Set Sugar Box / Pastillage dengan 16 pcs Coklat Bride & Groom ( Heart Shape )






Dah lama nak update entry tentang Sugar Box atau nama lainnya adalah Pastillage, dek kekangan masa, makanya tertangguh-tangguh je. Dah banyak sangat koleksi Sugar Box ni dalam simpanan. Nanti saya update satu persatu tempahan-tempahan yang telah diterima dari pelanggan-pelanggan kami ni...

Sugar Box ni berbentuk hati (love shape) .... di dalamnya diisi dengan 16 pcs homemade chocolate berbentuk Bride & Groom. Dalam coklat tu kami letakkan filling biskut oreo.

Terdapat berbagai design & warna sebenarnya. Semuanya kami buat mengikut permintaan pelanggan yang inginkan ianya 'matching' dengan tema warna  majlis yang bakal diraikan...

Inilah antara proses pembuatan Sugar Box / Pastillage ni... Bagi yang  tidak tau, adunan utk membuat doh pastillage lebih kurang sama je dengan adunan fondant.. Selain dari gula aising sebagai bahan utamanya, gelatin juga adalah salah satu dari bahan-bahannya.....cuma, untuk menjadikan doh/bentuk yang kita inginkan itu menjadi keras untuk menghasilkan kotak , satu lagi bahan yg diperlukan adalah CMC.. 


Haaa ini lah adunan Pastillage /Sugar Box tu... sama je kan macam adunan fondant, cuma dalam fondant kita tak letak serbuk CMC tu ... kalau saya mengadun pastillage / sugar box ni, saya just gunakan heavy duty mixer je.... senang. Nak buat adunan untuk 3-4 set pun tak ada masalah, tapi kalau gunakan manual (guna tangan) untuk buat 1 adunan pun dah lenguh lengan dibuatnya .. hehehe





Ini adalah antara proses membuat Sugar Box ni. Haaa tengok tu, tali tape tukang jahit pun ada hehe... bukan tukang jahit je yg gunakan measuring tape tu, saya sebagai baker ni pun gunakan jugak.... tak der lah, nak dapatkan ukuran yg tepat, so nak senang gunakan je measuring tape tu, lebih fleksibel berbanding pembaris sebab nanti nak ambik ukuran lilit acuan yang nak digunakan untuk membentuk kotak tu mudah... 

Ok lah, saya tak nak berceloteh panjang-panjang sangat, cuma nak terangkan lah sikit macam mana proses nak membuat Sugar Box ni. So kalau anda berminat nak buat tempahan untuk hantaran pertunangan / perkahwinan anda, boleh lah hubungi kami.

Untuk pengetahuan semua, Sugar Box ni boleh dipos. Kami menggunakan khidmat kurier service Gdex. Jadi, untuk anda yang berada di luar kawasan Petaling Jaya, Kelana Jaya & Lembah Kelang, masih boleh order untuk majlis bersejarah anda

Hubungi kami ye di talian 012-271 7622 (WhatsApp/Telegram/SMS) . Kalau nak tengok lebih banyak lagi contoh-contoh Sugar Box lain-lain design mahupun warna, anda boleh lah melihatnya di FB Page kami DI SINI .

#YuMmYlicious
#SugarBox
#Pastillage

#YouAreYourOwnAmbassador ;) 

Monday, August 10, 2015

Tempahan Hantaran & Doorgift

Alhamdulillah... Syawal sudah menghampiri ke penghujungnya. Sejak masuk minggu pertama Syawal lagi, saya sudah mula sibuk dengan tempahan-tempahan hantaran & doorgift untuk majlis perkahwinan dan pertunangan pula. Selain dari itu, tempahan kek & manisan untuk sambutan majlis rumah terbuka juga tidak kurang hebatnya.. Alhamdulillah, rezeki yang tidak putus-putus dari ALLAH SWT ..

Buat pengetahuan semua, kami di YuMmYlicious sudah bersedia untuk menerima tempahan daripada anda semua. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah pergi kepada FB Page kami atau lihat contoh-contoh produk di Instagram kami KLIK DI SINI 

Seperti biasa, 'killer product' kami yang tetap hangat & meletop seperti dulu adalah Tart Nanas (Tart Nenas) Bentuk Buah-Buahan, Set Hantaran Bakul Pastry dan tak lupa Sugar Box / Pastillage yang semakin  menjadi permintaan hangat daripada pelanggan-pelanggan kami. Namun begitu, kami masih juga menerima tempahan hantaran & doorgift homemade chocolate dari pelanggan-pelanggan setia kami.

Hubungi kami untuk membuat tempahan. Soon, kami akan mula menerima tempahan kek perkahwinan fondant mahupun buttercream dengan lebih giat lagi... hubungi kami ye, boleh kita bincang-bincang mengenai bajet yang anda perlukan. Insha ALLAH kami akan sedia membantu apa yang perlu ... 

Sunday, June 28, 2015

Weekly Promo : KASIH RAMADAN (Eps 2) - PERMATA HARAPAN MAMA







Alhamdulillah.. rezeki Ramadhan datang dlm pelbagai cara... selain melimpah ruah dgn tempahan cookies/hamper hingga tidak menang tangan, bulan Ramadhan ini juga bulan rezeki buat kami di YMY Chocolicious & Crafts (Handmade Chocolate & Bakery) kerana mendapat liputan media dari TV Al-Hijrah selain Harian Metro....saksikan jam 7 mlm ini (28 June, 2015) Kasih Ramadhan Episod 2 yang rakamannya telah dilakukan di Wad Kanser Kanak-Kanak, PPUM sebelum Ramadhan yg lalu.... Manakala, shooting yg dilakukan di rumah pada Selasa lepas utk Episod 4 pula, akan disiarkan pada 12 Julai, 2015 akan datang.... sambil2 menunggu buka puasa tu, jom saksikan Episod 2 yang agak menghibakan hati ini.. semoga memberi keinsafan kepada kita yg dikurniakan ALLAH SWT dengan anak2 yg sihat....


Wednesday, June 24, 2015

Resepi Cheezy Tart / Tart Nanas Berkeju





Alhamdulillah, buat kesekian kalinya kami diberi peluang utk muncul dlm Harian Metro berkongsi resepi dengan pembaca-pembaca sekalian.. Bagi yang terlepas peluang utk memiliki Harian Metro hari ini (24 June, 2015), saya berikan resepi penuhnya di sini.

Resepi Cheezy Tart atau Tart Nanas Berkeju ini amat mudah utk dibuat & sedap sangat2 dgn rasa lemak keju & kerangupan keju cheddar yg ditaburkan diatasnya... Ini resepinya ya, selamat mencuba.. sila lah share dengan rakan2 anda yang lain 


1        Cheezy Tart Nanas

125 gram mentega
25 gram minyak sapi
25 gram parmesan cheese
20 gram gula aising
30 gram susu tepung
20 gram tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

210 gram tepung gandum
Jem nanas secukupnya
Cheddar Cheese parut utk hiasan



  1. Satukan semua bahan  ke dalam mangkuk kecuali tepung gaul rata (tak perlu kembang)
  2. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tangan
  3. Bulat-bulatkan doh anggaran 10 gram, isikan jem nenas (anggaran 5 gram) & masukkan ke dalam papercup
  4. Taburkan cheddar cheese yg telah diparut ke atas doh yg telah siap dibulat2kan
  5. Bakar pada suhu 170-180 darjah celcius (ikut suhu oven masing-masing) selama 15 minit 
       Tips : Suhu oven & masa pembakaran bergantung kepada oven masing-masing ye 

       Selamat Mencuba !!!! 










TEMPAHAN COOKIES RAYA

Amat-amat sibuk utk meng'update' blog... tak sempat nak post update baru. Kalau berminat nak tempah biskut2/kek2 hari raya boleh terus tengok our FB Page YMY Chocolicious & Crafts or my personal FB Yusnisah Mohd Yusar

Friday, November 14, 2014

YEAR END SALE !! PROMOSI DOORGIFT COKLAT


Cuti sekolah kembali lagi. Maka ramailah yang akan melangsungkan majlis perkahwinan mahupun pertunangan serta majlis2 cukur jambul, majlis hari jadi, majlis berkhatan yang memerlukan doorgift sebagai meraikan tetamu yang berkunjung. Masih belum terlambat utk anda di luar sana membuat tempahan doorgift untuk majlis-majlis yang akan anda adakan tidak lama lagi. 

Kami di YMY Chocolicious & Crafts mengadakan promosi doorgift coklat buat penggemar-penggemar coklat di luar sana yang ingin menjadikan coklat sebagai doorgift utk diberikan kepada tetamu yang hadir. 

Kali ini kami ingin memberikan harga runtuh untuk doorgift pilihan yang laris sepanjang zaman iaitu Oreo Cookies Chocolate dalam pelbagai corak/'design' seperti yang kami paparkan di bawah ini.

OREO COOKIES CHOCOLATE-LOT OF LOVE

OREO COOKIES CHOCOLATE-LADYBUG

OREO COOKIES CHOCOLATE-DAISY

OREO COOKIES CHOCOLATE-BRIDE & GROOM


OREO COOKIES CHOCOLATE antara produk terlaris kami tanpa mengira musim. Coklat-coklat comel ini sesuai dijadikan doorgift utk sebarang majlis. Perkahwinan, pertunangan, cukur jambul, majlis berkhatan dan lain2 lagi. Ianya diperbuat dengan campuran coklat susu & coklat gelap yg berkualiti tinggi dan diisikan dengan cookies Oreo di dalamnya. Warna pada design coklat tersebut boleh dibuat mengikut permintaan pelanggan.

Harga?? Sesungguhnya produk-produk keluaran kami masih  di tahap harga mampu milik. Kami menawarkan harga Oreo Cookies Chocolate ini dengan harga biasa RM2.50 sebiji. Kini, sempena 'YEAR END SALE' kami menawarkannya dengan harga yang cukup istimewa iaitu RM1.90 sahaja dengan minimum order 50 biji. 

Bagi yang berada di luar kawasan Lembah Kelang, kami menyediakan perkhidmatan penghantaran melalui kurier servis. Jadi, anda yang berada di luar kawasan liputan masih blh membuat tempahan kerana produk kami ini boleh dipos dengan kos pos yang minima mengikut kuantiti/berat tempahan anda. Bagi yang berada di sekitar Lembah Kelang, anda boleh mengambil sendiri tempahan di lokasi kami di Kelana Jaya, Petaling Jaya, Selangor. Untuk tempahan yang melebihi 500 unit, kami sediakan perkhidmatan penghantaran dengan kos yang minima untuk kawasan-kawasan terpilih. 

Jadi, tunggu apa lagi, tempahlah doorgift anda sekarang pada harga runtuh mampu milik ini untuk majlis2 anda. Promosi ini berakhir pada 31 Disember, 2014.. Hubungi kami di talian 012-271 7622 ( Call, SMS/WhatsApp/Telegram) atau email ke ymyonlinegallery@gmail.com 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2015 Reserved to YMY Chocolicious and Crafts
Design by Ccicute Design