Alhamdulillah, buat kesekian kalinya kami diberi peluang utk muncul dlm Harian Metro berkongsi resepi dengan pembaca-pembaca sekalian.. Bagi yang terlepas peluang utk memiliki Harian Metro hari ini (24 June, 2015), saya berikan resepi penuhnya di sini.
Resepi Cheezy Tart atau Tart Nanas Berkeju ini amat mudah utk dibuat & sedap sangat2 dgn rasa lemak keju & kerangupan keju cheddar yg ditaburkan diatasnya... Ini resepinya ya, selamat mencuba.. sila lah share dengan rakan2 anda yang lain
1 Cheezy Tart Nanas
125 gram mentega
25 gram minyak sapi
25 gram parmesan cheese
20 gram gula aising
30 gram susu tepung
20 gram tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
210 gram tepung gandum
Jem nanas secukupnya
Cheddar Cheese parut utk hiasan
- Satukan semua bahan ke dalam mangkuk kecuali tepung gaul rata (tak perlu kembang)
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tangan
- Bulat-bulatkan doh anggaran 10 gram, isikan jem nenas (anggaran 5 gram) & masukkan ke dalam papercup
- Taburkan cheddar cheese yg telah diparut ke atas doh yg telah siap dibulat2kan
- Bakar pada suhu 170-180 darjah celcius (ikut suhu oven masing-masing) selama 15 minit
Tips : Suhu oven & masa pembakaran bergantung kepada oven masing-masing ye
Selamat Mencuba !!!!
0 comments:
Post a Comment